Esittelyt

Kuoron toiminta

JNL Lehtisaari net

Jyväskylän naislaulajat on vuonna 1952 perustettu naiskuoro, jossa laulaa noin 40 laulajaa. Kuoro kuuluu Suomen naiskuorojen etujoukkoon sekä taidoissaan että aktiivisuudessaan. Harjoittelemme viikottain, pidämme laululeirejä ja konsertoimme useita kertoja vuodessa. Jyväskylän naislaulajat ry on Suomen Naiskuoroliiton ja Sulasolin jäsen. Olemme myös osa Jyväskylän kansalaisopiston opinto-ohjelmaa.

Jyväskylän naislaulajien ohjelmisto koostuu pääasiassa uudehkosta suomalaisesta ja kansainvälisestä naiskuoromusiikista, mutta emme vierasta perinteisempiäkään lauluja. Aika ajoin myös tilaamme sävellyksiä suomalaisilta tunnetuilta ja nousevilta säveltäjiltä.

aitta net

Osallistumme säännöllisesti kilpailuihin ja katselmuksiin haastaaksemme itseämme, vaikka laulaminen onkin meille harrastus. Keväällä 2019 osallistuimme Gdanskin kuorofestivaaleille erinomaisin tuloksin; saimme hopeadiplomin kovassa seurassa. Kultaa festivaaleille ei jaettu. Vuonna 2017 osallistuimme Barcelonassa järjestettyyn 11th World Symposium on Choral Music -maailmansymposiumiin, jossa meillä oli kaksi konserttia. Vuonna 2015 osallistuimme CantaRode-kuorofestivaaleille ja kansainväliseen kuorokilpailuun Hollannissa, Kerkradessa, jossa kuoro tuli kaikkien kuorojen yhteissarjassa neljänneksi ja oli paras nais-/mieskuorosarjassa. Sitä edellinen kilpailumatkamme suuntautui kansainväliseen Slovakia Cantat -kuorokilpailuun vuonna 2009. Sieltä tuloksena olivat kultanauhat naiskuorojen ja kirkkomusiikin sarjoista.

Kotimaisista katselmuksista olemme osallistuneet Tampereen Säveleen kahdesti (1999 ja 2013). Molemmilla kerroilla saimme kaksi hopealeimaa. Lisäksi olemme osallistuneet Suomen Naiskuoroliiton katselmukseen 2015 ja viiden vuoden välein pidettäville Sulasolin laulu- ja soittojuhlille (2007, 2012, 2017 ja 2022).

cropped-talvikuva.jpg

Kuoro on järjestänyt kaksi sävellyskilpailua. Viimeisimmän voitti vuonna 2012 ruotsalainen Staffan Storm, jonka teoksen Också dessa dagar signerade olemme esittäneet kahdesti sinfoniaorkesterin kanssa. Kantaesitys oli Jyväskylä Sinfonian kanssa vuonna 2013 ja toinen esitys Vaasan kaupunginorkesterin kanssa Vaasan kansainvälisen kuorofestivaalin avajaiskonsertissa vuonna 2014. Naiskuoroille sävelletyt ja naiskuorojoen esittämät orkesteriteokset ovat harvinaista herkkua.

Olemme vuosien varrella konsertoineet ahkerasti Jyväskylässä ja lähikunnassa sekä muualla Suomessa. Yhteiskonsertteja olemme pitäneet paitsi toisten jyväskyläläiskuorojen kanssa myös mm. helsinkiläisen Philomelan kanssa (2010 ja 2009), kuopiolaisen FC Sawotan kanssa (2013), seinäjokelaisen mieskuoro Jussien kanssa (2009 ja 2008) ja jämsäläisen Femmineo-kuoron kanssa (2017 ja 2007). Laulu- ja soitinyhtye Juurakko oli vieraanamme 2016.

Hupparikuva

Olemme julkaisseet viisi levyä, joista kolme on kuunneltavissa Spotifyssa. Kuoron toimintaa voi seurata Facebook-sivulla Jyväskylän naislaulajat. Konserttitallenteita ja musiikkivideoita puolestaan voi katsoa ja kuunnella YouTubessa.

Vuosien 1952–2002 päätapahtumat on tallennettu Jyväskylän Naislaulajien 50-vuotishistoriikkiin. Vuonna 2002 Jyväskylän Naislaulajat valittiin vuoden naiskuoroksi.

Taiteellinen johtaja Rita Varonen

Rita uusi web

Vuodesta 1993 lähtien Jyväskylän naislaulajia on johtanut diplomikuoronjohtaja Rita Varonen, joka on valmistunut Budapestin Liszt-Akatemiasta. Lisäksi hän on suorittanut tutkinnon puhallinorkesterinjohdosta ja opiskellut laulua.

Rita Varonen on kansainvälisesti menestynyt kuoronjohtaja. Hän on saanut toisen palkinnon Italiassa kansainvälisessä Mariele Ventre -kuoronjohtajakilpailussa, ja hänelle on myönnetty Slovakia Cantat- ja ABB Banska Bystrica -kilpailuissa parhaan kuoronjohtajan palkinto. Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry. valitsi Rita Varosen Vuoden kuoronjohtajaksi 2004, ja vuonna 2012 Sulasol myönsi hänelle arvostetun Klemetti-palkinnon hänen Suomen kuoromusiikin hyväksi tekemästään työstä.

Rita Varonen toimii kuoronjohdon lehtorina Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Hän on myös kysytty asiantuntija koulutustapahtumissa ja tuomari kansainvälisissä kuorokilpailuissa.